blog
De hardwerkende Nederlander

De hardwerkende Nederlander

Wat precies is nieuws op POW Nieuws? Kan iemand me dat uitleggen? Je ziet er veel stilstand en omzien, maar weinig nieuws. Nu de gloriejaren voorbij zijn probeert de nieuwste omroep te redden wat er te redden valt van de kroonjuwelen van de PVV, zoals de hardwerkende Nederlander.

Deze week heeft de grachtengordel namelijk de aanval ingezet op een van de laatste bolwerken van de rancuneclub. In de strijd tegen de naderende crisis lanceerde Groen Links een 21-urige werkweek voor iedereen. Liesbeth van Tongeren mocht het voor de POW-camera proberen uit te leggen tegenover een hardwerkende journalist die haar onderbrak met flauwe zinspelingen die het lastig maakte er een mening over te vormen.

De directe aanleiding voor een kortere werkweek is de voorspelde recessie en massaontslagen komend jaar. Waarom genot en pijn niet gelijkmatig verdelen? Volgens Van Tongeren zou de pijn van minder werk ook relatief zijn. Tegenover inkomensdaling staan voordelen als meer tijd voor vrienden, familie (kinderen), sport, onderwijs of mantelzorg.

Minder werken is een terugkerend thema op links. In het begin van de industrialisatie, in een tijd dat er nog geen arbeidsovereenkomsten of sociale wetgeving was - een tijd waar we volgens sommige doemdenkers weer op afkoersen -, schreef de Franse anarchist Paul Lafargue het satirische pamflet Recht op Luiheid. Hij hekelde daarin werkzucht en recht op werk dat slechts zou leiden tot meer ellende en vervreemding. Een schandelijke vergissing, noemde hij het. Als werken hetzelfde is als leven, zou het wel zo heten, zeg ik hem al jaren na.

Later gooide links het op de vooruitgang. De industrialisatie is een banensloper, maar belooft ons ook machines, computers en robots die het werk van ons zullen overnemen en in de schaduw van al dat zweetloos geweld ontstaat een zee aan vrije tijd. Lang leve de vooruitgang!

Het schijnt dat de partij waarop ik afgelopen keer mijn stem gaf juist voor meer werken kiest om de crisis van ons af te schudden. Meer werk, meer varkens, meer auto's, meer geld. Je zult zien dat bovenaan de verlanglijst van de ‘gelovers in meer’ in dikke letters staat: meer vakantie.

Ik koester evenveel sympathie voor luiheid als voor werk (als u denkt, ik ook, begin dan een zzp-bestaan!), maar heb de neiging me nog wel eens over de kop te werken. Laatst zei iemand die meekeek in mijn agenda: ‘Je moet ook niks doen, dat is ook werk. Je bent iemand van ideeën en die krijg je vooral als je ontspannen niets doet.’

Geen idee of het zo werkt, maar ik ben ervan overtuigd dat we de crisis beter te lijf kunnen met goede ideeën dan met werk werk werk.