blog
Ongeneeslijk beter

Ongeneeslijk beter

Eindelijk kreeg hij dan ook op tv een gezicht: de boze burger. Het waren er trouwens meer dan een, het clubje kwam uit Deventer en was in meerderheid van het vrouwelijk geslacht. Pauw en Witteman hadden de primeur. Er was geen plek aan tafel voor de Bobu’s, wel een stuk of tien publiekstoelen, wat hun kwaadheid ten goede kwam.

De Dentenaren waren laaiend omdat er in hun buurt een pedofiel woonde. In een flat zat er een, of beter: zeer waarschijnlijk één. In de lift was namelijk Marthijn Uittenboogaard gesignaleerd. Het voormalig bestuurslid van pedofielen­vereniging Martijn was al door de boze burgers de stad uitgejaagd. Nu moest die andere nog weg wezen. Een van de vrouwelijk Bobu’s deelde de kijkers mee desnoods ‘10 jaar cel te pakken’ om deze man ‘preventief op te ruimen’. Want de politie doet niks...

Een (nog) niet praktiserende pedofiel oppakken is een ding, een (nog) niet praktiserende moordenaar blijkbaar iets anders.

Je beter voelen dan een ander, het is een onuitroeibare behoefte. Sommige exemplaren zijn ongeneeslijk beter. Van alle vormen is natuurlijk de ergste die waarbij je ‘andere’ mensen om zeep wil helpen. We zitten dan op het niveau van wij tegen zij (“Ze zijn met velen!," zei de Bobu), er is een nastrevenswaardig doel geformuleerd (“Het gaat om onze kinderen!”), waarna het wachten is op het moment waarop een ‘moedige’ moordenaar de heksenjacht opent.

Zo mochten de communisten in Rusland zich zonder noemenswaardige prestatie zeventig jaar beter wanen dan gelovigen. En mogen vandaag de dag gelovige Russen zich weer beter voelen dan hun homoseksuele landgenoten. En de Russische politie? Die kijkt met een moreel verheven glimlach toe hoe neonazituig homo’s doodslaan en lesbische vrouwen ‘corrigerend’ verkrachten.

Hoe blind en vergeetachtig kun je zijn, als je je beter voelt. Een jaar geleden werd bekend dat de moordenaar van Marianne Vaatstra gewoon een inwoner uit Oudwoude was. Gewoon? “Een keel doorsnijden, dat is iets wat een Fries niet doet,” had Pim nog gezegd en met hem vele anderen in woorden van eenzelfde strekking. Het moest natuurlijk een asielzoeker zijn uit het nabijgelegen Kollum, waar zich in die tijd volksgerichtachtige taferelen afspeelden.

Hebben de hooivorkmensen uit Friesland en de heren dames publicisten inmiddels hun excuus aangeboden aan hun zondebokken? Ik geloof het niet. Voor de jacht op pedofielen staat nog steeds een facebook-pagina open. Het zou zinvol zijn als facebook een don’t-like teken in het leven roept.