blog
Mindfulness on the house

Mindfulness on the house

Mindfulness is as we speak alomtegenwoordig. Dat zegt iets over een behoefte die breed in de samenleving wordt gevoeld. Ik vind het prima dat Mindfulness er is, want waar gaat het om? Het gaat om de ontdekking dat er te midden van alle gekte, strijd, verlangens en ambities in én om ons heen ook nog zoiets bestaat als innerlijke rust. Degenen die hier hard om moeten lachen, verwijs ik graag door naar een mooi strand met een zonnetje: ogen sluiten en luisteren naar de golven. Niet veel later is het daar, het gevoel van innerlijke rust. En het is overweldigend.

Niet vreemd is het dat Mindfulness in een adem wordt genoemd met yoga. In yoga gaat het ook om concentratie, maar dan in eerste instantie niet op geluid of op een beeld maar op een handeling of houding. En er speelt bij yoga nog iets, iets wat vergelijkbaar is met wat hardlopers ervaren, of mensen die een half uur of langer intensief sporten: ontspanning door inspanning. Inspanning verbrandt namelijk twijfels, woede en ontgoocheling. Alle gedachtes die voor de inspanning nog door je hoofd spookten zijn plots als door een mirakel verdwenen. Leegte!

Negatieve gedachtes weghalen is eveneens het doel van antidepressiva. Als die ‘aanslaan’ doen ze dat ook. Alleen is het wel een erg dure manier om van je geestelijke kwellingen af te raken. Bovendien zijn ze lichamelijk niet erg ontspannend en gevoelsmatig afvlakkend. Nee, geachte Gezondheidsraad, dan zijn Mindfulness, yoga of sporten betere, fijnere en goedkopere alternatieven die hetzelfde resultaat opleveren.

Maar waarom heet Mindfulness niet gewoon Ontspanning? Deels omdat het een verwijzing is naar meditatie en Oosterse filosofie, hindoeïsme en boeddhisme. Christendom en de Islam zien (of zagen) overigens ook het nut van meditatieve momenten (bidden, vasten, Ramadan, verblijf in het klooster enz.). Mindfulness is dus met andere woorden meditatie en mediteren kun je op verschillende manieren. Ogen dicht doen en je ademhalingen tellen is een klassieker. De mogelijkheden zijn eindeloos. Dertig manieren vind je in de pocketuitgave 3 Minuten Meditatie van David Harp.

Een jaar geleden kreeg ik een aantal mp3-bestanden van een Engelse boeddhiste die daarin uitlegt waarom boeddhisme zoveel voor haar betekent. Na 5 minuten bleek ik al helemaal niet meer te luisteren naar wat ze te zeggen had. Ik hoorde enkel nog de perfecte klank en ritme van haar woorden. Na haar ‘les’ van een half uur was ik volledig ontspannen. Dat word ik eveneens van een mp3tje met mooi ingesproken inspanningsoefeningen die je al liggend kunt uitvoeren. Soms luister ik slechts, wat bijna eenzelfde effect geeft als wanneer ik ook de oefeningen doe. Luisteren naar poëzie werkt ook (poëzie is ritme en toon), evenals klassieke muziek, maar dan niet te majeur of mineur (bij mij althans).

Mindfulness heet vrees ik ook Mindfulness omdat dat woord net iets beter verkoopt dan Ontspanning of Mediatie. Het woord zal wel aan de westkust van Amerika zijn bedacht en daarvoor betaal je dan ook. Wat momenteel aan cursussen wordt aangeboden is soms vreselijk duur. De individuele trainingen zijn het meest onbetaalbaar (1300 euro voor een aantal sessies), helaas niet besteed aan het armere deel van deze wereld.

Maar geld hoeft dus helemaal geen probleem te zijn. Mindfulness kan on the house, voor een paar euro op de bank of in het bed. Mindful zijn met anderen samen kan natuurlijk ook leuk of fijn zijn. En dat mag van mij zeker wat kosten, als de leraar of lerares bij de oefeningen een mooi verhaal vertelt.