blog
Het kleinste museum ter wereld

Het kleinste museum ter wereld

Als fondsen, buurtbewoners en -ondernemers het idee omarmen gaat in april 2013 Museum Perron Oost van start. Het project vindt plaats op Perron Oost, een gedenkteken voor het Oostelijk Havengebied op de Cruquiusweg in Amsterdam, een monument 20 jaar geleden gemaakt door de wereldberoemde kunstenaar Joep van Lieshout. Het monument komt voor een jaar tot leven, maar heeft de potentie zich te vereeuwigen en een begrip in de wereld te worden.

Museum Perron Oost, gezeteld in het opzichtershuisje van 6 vierkante meter, is wellicht het kleinste museum ter wereld. Op het perron komen twee sporen aan, het spoor van de buurt en het spoor van de wereld. Via spoor 1 verzamelt het museum verhalen van bewoners uit de buurt, verhalen oud en nieuw, over aankomen, onderweg zijn en vertrekken. Radio Perron Oost zendt deze verhalen vanaf februari uit, vanaf april worden ze vanuit en met (ex)bewoners van verschillende leeftijden en achtergronden in diverse kunstvormen gepresenteerd, op en om het perron. Makers zijn gevestigd en aankomend talent, voor zover mogelijk uit de buurt. In totaal worden veertien verhalen bewerkt.

Via spoor 2 verwerft het museum via Twitter en Facebook kunst uit de wereld, in beeld, geluid, tekst of combinaties ervan. Kunst van eendagsvliegen en gevestigd kunstenaars, kunst met k en K uit Sao Paulo en de Haarlemmerhout. Aanvankelijk zijn het open bijdrages - bijdrage aan de kunst - die als in april spoor 1 en 2 bij elkaar komen thematisch of doelgerichter worden. Een selectie wordt gemaakt door een gastcurator, de curator van het Stedelijk museum bv, of een ondernemer of bewoner uit de buurt.

Een impressie van een zaterdag op Perron Oost: In de middag opent het perronhuisje zijn deuren. Een voorbijganger komt een praatje maken bij een kop thee. Andere passanten komen binnen kijken naar de minitentoonstellingen. Ze zien attributen, plaatjes en prints en horen af en toe muziek of geluiden. Tegen vijven komen mensen kaartjes kopen voor de bewerking van de toneeltekst van buurtbewoner Wanda Reisel over de lotgevallen van Hannelore Klein (moeder van Arnon Grunberg) in het Lloyd Hotel. Om 19.30 uur start de bewerking die op het perron plaatsvindt. Drie kwartier later is er in Gare de l’Est met makers en betrokkenen een nagesprek. De avond besluit met de curator van dienst die een toelichting geeft op zijn of haar selectie van de kunst uit de wereld over het thema Nergens Thuis.

Eind september sluit Museum Perron Oost af met het community art project Een prachtig begin van een vriendschap, een montage van een oud en nieuw verhaal uit de buurt en elementen uit spoor 1en 2.

Museum Perron Oost is een kunstzinnig commentaar op een aantal effecten van een samenleving op drift vanwege technologische ontwikkelingen, migratie en de samensmelting van markten. Het is een commentaar op de schaalvergroting en op organisaties waarvoor een mens enkel nog een klantnummer is. Het is ook een commentaar op de anonimiteit en afzondering die voortkomen uit migratie en individualisering. Tegenover de schaalvergroting van organisaties zet Museum Perron Oost de schaalverkleining en nabijheid. Tegenover anonimiteit plaatst het museum de kans op vriendschap.